pátek 1. ledna 2010

Josef Bolf, DEATH



Josef Bolf - Death

Při sledování obrazů Josefa Bolfa se divákovi může snadno stát, že v sobě uslyší depresivní, temnou, dunivou hudbu. Obzvláště díla z jeho vyškrabovaného období je možné označit i hudební škatulkou za emo-core – vyjadřují temné vzpomínky na vlastní mládí a konkrétní prostory a to způsobem i docela brutálním, co na tom, že obrazy jsou tiché?

V Galerii 207 předvedl přímou souvislost obrazů a hudby, zatímco z rohu řve death-metal, na stěně si diváci prohlíží jeho „záběry z pódia“ – miniatruní obrázky, na nichž mají metaloví hudebníci zvýrazněné penisy, příležitostně naznačený i stříkot krve. Jednoduchá malba černou a červenou barvou. Stejnou tématiku připomíná i z motorky vykuchaná nádrž na benzín přebarvená (opět červenou a černou barvou) do podoby predátora, nebo jako velké plátno takřka zcela začerněné, snad až na pár kostí, které lze ještě rozpoznat. Můžeme to vnímat jako podvědomou linii, kterou u autora vyvolala hudba. Stejně jako u penisů hudebníků na vystoupeních metalových skupin je skutečně něco abnormálně egoistického.

Ano, i nyní se galerie v ateliéru ukazuje jako ideální prostor pro větší či menší výchylky. U jiných děl Bolfa bychom mohli čekat, že v nich bude nějaký filmový příběh, nebo vnitřní bolest, zatímco zde jde spíše o variaci na hudební a fotografické téma.

Josef Bolf ve svých malbách rád vychází z fotografie, při různých příležitostech fotí nejraději pustá místa, sídliště, holé místnosti. Nyní jsou to domnělé, či skutečné fotografie z koncertu.

Autor nepřímo odkazuje na důležitý motiv – vliv hudby na malbu. Většina umělců přeci při tvorbě poslouchá nějakou hudbu, není tedy možné, aby na ně neměla vůbec žádný vliv. Velké množství umělců jsou navíc i hudebníky (Lubomír Typlt – WWW, umělecké skupiny Rafani, Guma Guar, I love 69 popgeju, atd…).

Často ani netušíme, co umělec poslouchal, když maloval, jestli je za obrazem nějaká konkrétní píseň a jaká, nebo jestli malíř-hudebník promítá své vize i do hudby?

Josef Bolf však před námi nic neskrývá – poslouchal Death, inspiroval ho Death.

Filip Jakš


Pohled do instalace

Pohled do instalace

Kolorovaná kresba 40x32cm

Kolorovaná kresba 40x32cm

Oběkt, motocyklová nádrž

Pohled do instalace

Pohled do instalace

Nápis na zdi


Detail

Pohled do instalace









Žádné komentáře: